Wednesday 9 July 2014

             Consultarea publică privind „Science 2.0”
      Comisia Europeană a lansat, în data de 3 iulie, o consultare publică privind „Science 2.0”, cu scopul de a evalua tendința către un mod de cercetare și de inovare mai deschis, bazat pe date și axat pe cetățeni. Cercetătorii folosesc instrumente digitale pentru a implica mii de persoane în activitatea de cercetare, de exemplu, cerându-le să raporteze dacă s-au îmbolnăvit de gripă, pentru a putea monitoriza focarele de gripă și a face previziuni privind eventualele epidemii. Oamenii de știință sunt, de asemenea, mai deschiși: partajându-și rezultatele cercetării pe internet încă din etapele inițiale, ei își compară activitatea și poartă discuții pentru a o ameliora. Într-o măsură tot mai mare, publicațiile științifice sunt disponibile online în mod gratuit. După unele estimări, 90 % dintre toate datele disponibile în lume au fost generate în ultimii doi ani, iar producția de date științifice crește în fiecare an cu 30 %.
Consultarea va examina gradul de conștientizare și de participare la aceste tendințe și va colecta opinii cu privire la oportunitățile create de „Science 2.0” pentru a consolida competitivitatea sectorului european al științei și cercetării. Termenul-limită pentru trimiterea răspunsurilor este 30 septembrie 2014.
Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, a declarat: „Science 2.0 revoluționează concepția noastră despre știință – de la analiză și schimbul de date și publicații la cooperarea la nivel mondial. De asemenea, cetățenii au posibilitatea să participe la căutarea de noi cunoștințe. Întregul proces științific devine mai transparent și mai eficient, dar acest lucru dă în același timp naștere la preocupări legate deintegritate și calitate. Iată de ce am dori să aflăm care sunt opiniile cetățenilor despre modul în care putem garanta că „Science 2.0” se dezvoltă într-un mod pozitiv pentru Europa.”
Vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, responsabilă cu Agenda digitală, a declarat: „În prezent, tehnologia și instrumentele digitale ne oferă posibilitatea unor noi transformări, îmbunătățind calitatea cercetării și inovării și făcându-le mai utile pentru cetățeni și societate. Ne îndreptăm către o activitate științifică deschisă și digitală — o tendință graduală, dar de neoprit. Această tendință și dorința de a o pune în practică nu vin din partea politicienilor, ci din partea comunităților științifice și academice, iar eu sunt hotărâtă să-i acord întregul meu sprijin.”
Comisia Europeană a inclus deja unele aspecte legate de „Science 2.0” în politicile sale. În special, accesul deschis la publicațiile științifice este obligatoriu pentru cercetarea efectuată în cadrul programului Orizont 2020, noul program de cercetare și inovare al UE. De asemenea, a fost lansat un proiect-pilot privind datele de cercetare deschise. Prin intermediul programelor sale de cercetare, UE finanțează, de asemenea, un număr de proiecte științifice pentru cetățeni și sprijină o parte a infrastructurii electronice care stă la baza Science 2.0.
Mai multe informații pot fi vizualizate accesînd acest link.

No comments:

Post a Comment