Friday 28 March 2014

Ediția 2014 a Convenției Inovării











În perioada 10-11 martie 2014, la Bruxelles peste 2 000 de persoane au  participat la Convenţia Inovării –2014, una din  iniţiativele majore cuprinse în Strategia „O Uniune a Inovării”. Această a doua ediție a Convenției și-a propus scopul de a fi o platformă de dezbateri și promovare a unei viziuni orientate spre inovare. Evenimentul a avut loc cu participarea miniștrilor, membrilor Parlamentului European, liderilor din industrie, reprezentanților mediului academic și universitar,  ai bancherilor și a investitorilor în capitalul de risc, a cercetătorilor remarcabili, a inovatorilor și, nu în ultimul rând, a cetățenilor europeni. 

Evenimentul a fost inaugurat de președintele Comisiei Europene, dl José Manuel Barroso, care a trecut in revista cele mai importante realizari obtinute in ultimii trei ani, inclusiv redresarea economică modestă dar stabila. In acest sens, inovarea este esențială pentru a spori competitivitatea Europei și pentru a stimula creșterea economică. Acesta este motivul pentru care UE dorește să sporească investițiile publice în inovare astfel încât, până în 2020, acestea să reprezinte 3% din PIB.

Prim ministrul Olandei, dl Mark Rutte, a împărtăşit cele mai bune practici în elaborarea și punerea în aplicare a politicii de inovare în țara sa, una din tarile cele mai inovatoare din Europa conform Innobarometrului  Uniunii pentru 2014. Inaltul oficial s-a arătat convins ca politicile nationale de inovare trebuie sa fie elaborate in baza caracteristicilor si atuurilor unice ale fiecare tari si regiuni, fiind necesare consultari cu reprezentatii mediului de afaceri si comunitatea de cercetare, precum si alinierea la strategiile si programele europene de inovare.

In cadrul evenimentului, Comisia Europeană le-a premiat pe cele trei câştigătoare ale Premiului UE pentru cele mai inovatoare femei, ediția 2014. Câştigătoarea premiului întâi a devenit dna Saskia Biskup (Germania), genetician uman, cercetător şi bioinformatician, care a descoperit variaţiile genei LRRK2, implicată în boala Parkinson. De asemenea, orasul Barselona a fost numit oficial Capitala Europeana a inovării sau, altfel spus, „iCapitala”. Anual, Comisia Europeana ofera premiul in valoare de 500 000 EUR pentru a recompensa orașul care construiește cel mai bun „ecosistem al inovării”, capabil să conecteze cetățenii, organizațiile publice, mediul academic și întreprinderile. Mai mult ca atit, compania biofarmaceutica germană CureVac GmbH a fost premiată cu 2 milioane EUR din partea UE pentru crearea unui vaccin innovator care stimuleaza sistemul imunitar.  

Convenția a oferit spațiu pentru expozitie dedicata produselor si întreprinderilor inovatoare, printre care Google Glass, imprimanta 3D de la Materialise, robot umanoid iCub si multe altele.

Pentru mai multe informatii accesati pagina: http://ec.europa.eu/research/innovation-union/ic2014/index_en.cfm

No comments:

Post a Comment